• Za život a za rodinu

          • Žiaci 1. a 2. ročníkov našej školy sa zúčastnili celoslovenskej súťaže s názvom Za život a za rodinu , ktorá sa uskutočnila v mesiaci apríl. Základné a stredné školy sa zapojili do premýšľania a vyjadrenia sa na témy Rodina a Základné ľudské právo na život.

            Tento rok bola naozaj hojná účasť - v roku 2024 sa tejto súťaže zapojilo mnoho škôl, ktoré odovzdali spoločne 1504 výtvarných diel a 17 videí.

             3.miesto --- 3kat-ToráčováNataly-SZŠZA - Martina Belúchová

            No a práve žiačka našej školy Natália Toráčová, ktorá je žiačkou 1.C triedy vytvorila taktiež svoju prácu s názvom Prvý dotyk a umiestnila sa tak na krásnom 3. mieste, kde ako cenu získala 50 eurovú poukážku na nákup v internetovom obchode. Žiačke z celého srdca blahoželáme a zároveň sa tešíme na ďalší rok, ktorý nám určite prinesie opäť krásnych prác.

            Žiaci, ktorí by si chceli pozrieť práce ostatných žiakov našej školy, môžu prísť do učebne č. 107, v ktorej je výstava najkrajších diel nielen s touto témou.

          • Žiaci žiakom...

          • V mesiaci apríl sa žiaci 4D a 4E venovali edukácii prvej pomoci. Najskôr naučili malých záchranárov z materskej školy Jarná, ako obviazať ranu, ošetriť popáleninu či zafixovať zlomeninu. A v druhej polovici mesiaca sa venovali žiakom strednej odbornej školy podnikania. Starší žiaci sa naučili ako pomôcť dusiacemu sa človeku, ošetriť popáleninu, rozoznať epileptický záchvat od tetanického záchvatu a základy KPR.

            Dúfame, že sme malých záchranárov motivovali pri výbere povolania a tých starších, ako správne postupovať v situácii, kedy treba podať pomocnú ruku.

          • Aj bez cukru môže byť život sladký- projektový deň SZŠ ZA

          • Projektové vyučovanie nás opäť sprevádzalo,  žiaci spoločne hľadali súvislosti, riešili problémové úlohy, tvorili, pracovali v rovine žiak-žiak, preukázali skvelé schopnosti spolupráce, kreativity a problémového riešenia úloh. Pracovali s témou diabetes mellitus.

            Cukrovka  je  civilizačné ochorenie a zdravotnícky pracovník sa s ňou stretáva v každodennej praxi.  V projektoch žiaci nazerali na diagnózu z rôznych uhlov, zaujímala ich dostupnosť zdravotnej starostlivosti, edukácia detského pacienta, súčasnosť-minulosť-budúcnosť liečby pacienta s diabetom, význam pohybovej aktivity, prvá pomoc pri nízkej a vysokej hladine cukru, možnosti laboratórnej diagnostiky, glykemický index potravín, sacharidové jednotky, diabetická výživová  pyramída,... . 

            Jednou zo zaujímavých aktivít projektového dňa bola prezentácia projektových prác žiakov, ktoré realizovali v predmetoch počas školského roka.

            Ďakujem všetkým zúčastneným za úsilie, angažovanosť a výbornú prácu!

            Katarína Holienková

          • Prednáška na Konzervatóriu

          • Dňa 22.4.2024 sa uskutočnila v poradí druhá prednáška pre žiakov prvého ročníka na Konzervatóriu Žilina. Teoretickú časť viedla Mgr. Martišová, ktorá žiakom vysvetlila pojem bolesť, oboznámila s rôznymi druhmi bolesti. Zamerala sa hlavne na migrenózne bolesti hlavy a bolesti hlavy spojené s poškodením krčnej chrbtice. Poukázala na príčiny, ale hlavne na prevenciu ochorení.

            V praktickej časti vybraní žiaci II.B z odboru masér Matej Chren a Samuel Mrázik realizovali masáž krčnej chrbtice na dobrovoľníkoch z radu žiakov prvého ročníka konzervatória. Atmosféra bola veľmi príjemná ,tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            Mgr.Martišová

          • Exkurzia Londýn – Oxford

          • V dňoch 16.4. – 20.4. sa naši žiaci zúčastnili exkurzie do Londýna. Prvý deň sme začali prehliadkou časti Greenwich, ktorá je známa nultým poludníkom a pokojnou atmosférou. V meste sme navštívili hrad Tower a pokochali sme sa výhľadom na Temžu a Tower Bridge. Potom sme sa metrom presunuli do modernejších častí Canary Wharf a City of London.  

            Druhý deň sme strávili v Oxforde. Oxford nás všetkých očaril svojou atmosférou. Je to mestečko plné študentov, histórie útulných kaviarní. 

            Tretí deň sme opäť strávili v Londýne, začali sme na lanovke cez rieku Temža. Previezli sme sa metrom ku Houses of Parliament, Big Ben, St. Paul´s Cathedral. Pri Buckinghamskom paláci sme mali šťastie na výmenu stráží. Zažili sme aj typicky anglické počasie, nákupy na Oxford street. Potom sme sa ešte prešli na Covent Garden, kde sa stretávajú pouliční umelci, nasali sme atmosféru v China Town a potom unavení večer sme vyrazili na dlhú cestu domov. 

            Myslíme si, že exkurzia bola prínosom pre študentov, ktorí používali angličtinu v reálnom prostredí a praktických situáciách, navzájom si pomáhali. Navštívili sme miesta, o ktorých sa učíme a zažili pravý ruch veľkomesta. Za túto príležitosť ďakujeme. 

            Mgr. Števušková, Mgr. Rybárová, Mgr. Vongrejová 

          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • Srdečne blahoželáme žiačkam Sarah Slezákovej a Viktórii Híllovej (II.D PRS), ktoré sa dňa 19.4. 2024 zúčastnili krajského kola Dejepisnej olympiády, kde získali nasledovné umiestnenie:

            1. Sarah Slezáková – 4. miesto v KK DO, kat. A
            2. Viktória Híllová – ČESTNÉ UZNANIE  v KK DO, kat. B – za hodnotnú  a prínosnú projektovú   

                                                prácu na tému Migrácia – „svet v pohybe“, ktorej obsah bude dôležitým

                                                učebným materiálom a didaktickou pomôckou pre žiakov a učiteľov na

                                                stredných školách

            Menované študentky úspešne zvládli vedomostný test, ktorý pozostával z otázok všeobecného historického prehľadu, vypracovali rozsiahlu projektovú prácu na zadanú tému, pripravili prezentáciu v programe PowerPoint a videoprezentáciu, kde formou analýzy historických prameňov, metódou „ORAL HISTORY“, slovnou syntézou či heuristickou stratégiou obhájili svoje stanovené ciele a dospeli k požadovaným záverom.

            Svoje vedomosti a rozsiahlu projektovú činnosť prezentovali v priestoroch Gymnázia Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši, kde súperili so silnou a početnou konkurenciou a vo výslednom hodnotení predbehli i žiakov, ktorí študujú na gymnáziách. Svojou odhodlanosťou, presvedčivým prejavom a vedomosťami z oblasti histórie natoľko zaujali, že boli poctené i slovným ocenením v podobe pochvaly od samotnej krajskej komisie uvedenej olympiády.

            Dievčatám ďakujeme za ich vynaložené úsilie a prajeme im veľa síl do ďalšej pracovnej činnosti.

            Mgr. Michaela Kántorová, školský koordinátor a predseda súťaže DO, vyučujúca DEJ

          • Nezabudnuteľná Anna Karenina

          • Dňa 19. 4. 2024 sme sa konečne dočkali návštevy Mestského divadla v Žiline a divadelného predstavenia Anna Karenina. Žiaci 2. ročníka videli v hlavnej úlohe známu herečku Barboru Švidraňovú, ktorá excelentne zahrala hlavnú hrdinku Annu. Prežívali sme s ňou silné emócie i vážne rozhodnutia. Aj keď jej život napokon skončil tragicky, zostáva pre nás hrdinkou dávnych čias.

            Ďakujeme za silný umelecký zážitok.

            Mgr. Z. Palková a vyuč. SJL

          • Deň narcisov

          • Študenti a vyučujúci našej školy sa dňa 18. 04. 2024 zapojili do verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine. Dobrovoľníčky z III.E odboru praktická sestra ste s označenými pokladničkami v rukách mohli stretnúť v uliciach nášho mesta, či na chodbách našej školy. S cieľom pomôcť. 

            Symbolom žltého narcisu naše dobrovoľníčky obdarovali každého spolužiaka, či okoloidúceho, ktorý prispel dobrovoľnou čiastkou. 

            Cieľom Dňa narcisov je pripomenúť problematiku boja proti rakovine a finančne prispieť na boj proti zákernému ochoreniu, či na edukáciu a prevenciu. Z peňazí vyzbieraných počas dňa  sú financované projekty a programy, cez ktoré Liga proti rakovine pomáha pacientom trpiacim onkologickým ochorením a ich rodinám. 

            Naše úprimné ĎAKUJEME patrí tímu Ligy proti rakovine, vyučujúcim, ktoré sa zúčastnili na organizácii Dňa Narcisov, no v neposlednom rade každému, kto do zbierky prispel a „pozrel sa na život z inej strany.”

            Erika a Naďa, III.E PRS

          • Dejepisná exkurzia do Oswienčimu

          • V histórii ľudstva sa odohrali udalosti, na ktoré by človek nemal nikdy zabudnúť. Žiaľ, 20. storočie ich prinieslo niekoľko a medzi tie najtragickejšie patrí vyhladzovanie civilného obyvateľstva počas 2. svetovej vojny v koncentračných táboroch. Keďže táto téma je súčasťou učebných osnov predmetu dejepis, zorganizovali dňa 15. apríla pani učiteľky dejepisu poznávaciu exkurziu do Osvienčimu – Brezinky (Auschwitz – Birkenau), najväčšieho nemeckého vyhladzovacieho tábora v dobe nacizmu.

            História tábora siaha do rokov 1940 až 1945, kedy dochádzalo k masovým popravám. V Osvienčime zahynulo približne 1,5 milióna nevinných ľudí v plynových komorách, v dôsledku vyhladovania alebo ťažkých prác. Konali sa tu aj nehumánne experimenty.

            Tábory boli v Osvienčime tri. Ako prvý bol postavený v roku 1940 Auschwitz I. Pred vstupom do neho sa nachádza známy nápis Arbeit macht frei, ktorý by sme mohli do slovenčiny preložiť ako „práca oslobodzuje“. Pre nedostatočnú kapacitu bol postavený v Brezinke najväčší komplex – Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II.), ktorý sa nachádza asi 3 km od dedinky Osvienčim. Zomrelo tu viac ako milión väzňov. Známa je tu aj rampa, kde sa ľudia pred príchodom delili, či budú väznení alebo ich život skončí priamo v plynovej komore.

            Tento symbol holokaustu bol v roku 1979 zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vďaka skúseným sprievodcom, ktorí nám priamo v priestoroch tábora sprostredkovali odborný výklad v slovenskom jazyku, bola návšteva pre všetkých silným zážitkom.

            E. Vargová

          • Exkurzia v Nemocnici Bory

          • Dňa 16.4. 2024 sa triedy  3.C PRS a 3.D PRS zúčastnili odbornej exkurzie v Nemocnici Bory v Bratislave. Nemocnica, ktorá je známa svojou kvalitnou zdravotnou starostlivosťou a moderným vybavením a prístupom k pacientom, nás dnes privítala na návšteve. Od chvíle, kedy sme vošli do priestorov nemocnice, sme cítili priateľskú atmosféru a starostlivosť personálu. Jedným z prvých dojmov bolo útulné a moderné prostredie, čo výrazne prispieva k pohodlnej atmosfére nielen pre pacientov, ale aj návštevníkov.

            Personál nemocnice nám poskytol zaujímavé informácie o vzniku a fungovaní nemocnice, personálnom zabezpečení a rôznych postupoch a zákrokoch. Počas prehliadky sme mali možnosť vidieť najnovšie medicínske technológie a vybavenie, čo nám dávalo istotu, že pacienti sú v tejto nemocnici v dobrých rukách.

            Návšteva Nemocnice Bory v Bratislave bola pre nás inšpiratívnym zážitkom. Vidieť, ako sa starajú o zdravie a pohodu svojich pacientov, nás presvedčilo o ich oddanosti a úsilí poskytnúť čo najlepšiu možnú starostlivosť.

            Laura Ďanovská, žiačka III.D

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • 15.4. sa 6 žiačok odboru praktická sestra zúčastnilo krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti, ktoré bolo usporiadané pod záštitou ŽSK. Naše dievčatá tam pôsobili ako odborné poskytovateľky prvej pomoci. Súťažilo takmer 500 žiakov z 59 základných škôl celého žilinského kraja. Podujatie sa našťastie zaobišlo bez vážnejšieho úrazu.   

            Zatlukalová, Kováčová

          • TEJPOVANIE

          • Dovoľte nám informovať Vás o aktivite v odbore masér. Žiaci tretieho ročníka, ktorí študujú v odbore masér mali možnosť zúčastniť sa kurzu TEJPOVANIA.

            Žiaci si osvojili teoretické vedomosti a praktické zručnosti, na základe ktorých sú schopní aplikovať metódu tejpovania v praxi. Naučili sa, ako pomocou pružných pások zasiahnuť v liečbe ochorení pohybového aparátu.

            Ďakujeme žiakom, že majú záujem rozširovať si svoje odborné kompetencie v neformálnom vzdelávaní.

          • Sieťovanie so SZŠ sv. Františka z Assisi v Čadci pokračuje

          • Dňa 15. apríla 2024 prebehlo ďalšie sieťovanie so Strednou zdravotníckou školou sv. Františka z Assisi v Čadci, ktoré pokračuje už úspešnou návštevou 9 žiakov I.S odbor sanitár so SZŠ Žilina zo dňa 21. marca 2024.

            Tentokrát zavítali na SZŠ v Žiline pod vedením triednej učiteľky PhDr. Márie Kulijovskej  ôsmi žiaci odboru praktická sestra zo SZŠ sv. Františka z Assisi v Čadci, ktorí sa zúčastnili praktickej prípravy sanitárskych zručností na hodinách I.S odboru sanitár.

            Všetkých účastníkov na pracovnom stretnutí privítala Mgr. Valéria Jarinkovičová triedna učiteľka I.S odboru sanitár a PhDr. Katarína Holienková zástupkyňa riaditeľky školy pre projekty. Obe vyzdvihli dôležitosť takýchto stretnutí, ktoré napriek rôznym študijným zameraniam (sanitár a praktická sestra) majú spoločného menovateľa a to naučiť sa nielen spolupracovať a odovzdávať si navzájom svoje poznatky a postupy, ale aj zbližovať ľudí, ktorí chcú pomáhať. Sanitári v praktickej učebni prezentovali praktickým sestrám nielen prípravu pomôcok ale aj pracovné postupy pri starostlivosti o pacienta. Prakticky vykonali: výmenu posteľnej bielizne po odchode pacienta, úpravu postele bez pacienta a osobnú hygienickú starostlivosť o pacienta - holenie pacienta. Pri výkonoch si navzájom radili a prehodnocovali svoje pracovné postupy, prípadne ich doplnili komentárom a vlastnými skúsenosťami. Veľmi peknou prácou sa predstavili aj praktické sestry pri úkone hygienická starostlivosť o pacienta - umývanie vlasov. Obe skupiny I.S sanitár aj praktické sestry pracovali ako jeden tým, výkony boli prezentované na vysokej úrovni, pričom atmosféra bola uvoľnená a príjemná. Navzájom si zúčastnené strany vymenili nielen teoretické ale aj pracovné skúsenosti. Priestor sa našiel aj na osobné rozhovory a z oboch strán bolo cítiť, že stretnutie sa vydarilo, pretože  prinieslo úžitok pre obe strany.

            Na záver stretnutia Mgr. Valéria Jarinkovičová vykonala pre triednu učiteľku PhDr. Máriu Kulijovskú  aj krátku exkurziu školy, v ktorej boli prezentované hlavne učebne ošetrovateľských techník. Sama PhDr. Mária Kulijovská priznala, že SZŠ v Žiline je jej alma mater a má k nej blízky vzťah.

            Skutočnosť, že sieťovanie bolo úspešné svedčí návrh PhDr. Márie Kulijovskej realizovať ďalšie stretnutia aj na oddeleniach v nemocnici v Čadci, kde priamo „v teréne“ by sa realizoval hlavný cieľ stretnutí a to naučiť sa vzájomne si pomáhať, rešpektovať sa a spolupracovať, všetko pre  skvalitnenie poskytovanej pomoci nemocným pacientom 

            Na záver zostáva poďakovať sa vedeniu školy, učiteľkám a tak isto aj zúčastneným žiakom za konštruktívny prístup, osobný prínos a vzájomné odovzdanie si skúseností, s nádejou, že táto spolupráca sa bude rozvíjať a pokračovať.

            Mgr. Valéria Jarinkovičová

          • OCENENIE

          • Adriana Hrubá, IV.B odbor masér získala II. Miesto vo fotografickej súťaže "Lepší svet - čistejšie ovzdušie" s témou „Hovorme o ovzduší“ za fotografiu s názvom „Vidmo“

            Do 3. ročníka súťaže sa zapojilo tridsať sedem autorov zo stredných škôl a bolo predložených sedemdesiat dva fotografií.

            V utorok 16.4.2024 prišla Adriane osobne zagratulovať a odovzdať cenu Mgr. Ivana Fiťmová zo Žilinského samosprávneho kraja z odboru regionálneho rozvoja.

          • Konferencia na tému Imobilizačný syndróm

          • Dňa 11.4.2024 sa 2 žiačky z 3. D triedy odboru praktická sestra zúčastnili VIII. celoslovenskej konferencie na SZŠ v Banskej Bystrici. 

            Téma konferencie bola Imobilizačný syndróm. Žiaci zo zdravotníckych škôl prezentovali svoje práce a odovzdali ostatným zúčastneným svoje vedomosti, skúsenosti. 

            Mgr. Iveta Švajdová 

          • Známe - neznáme

          • Pred Strednou zdravotníckou školou je umiestnená kamenná socha „Príchod“, ktorej autorkou je žilinská rodáčka, výtvarníčka Andika (Drahomíra) Beráková (1938-2023).

            Jej monumentálne diela zo 70. a 80. rokov môžeme obdivovať aj inde v Žiline:

            „Ochraňuj“ – socha matky ochraňujúcej svoje dieťa na Hlinách VI,

            „Matka“ – kamenná socha na Hlinách VII,

            „Radosť“ – kamenná socha na Vlčincoch,

            „Popoludnie“ – kamenná socha na Predmestskej,

            drevené reliéfy na radnici, v Dome umenia Fatra či na vysokoškolských internátoch na Vlčincoch.

            Dominantnou témou tvorby tejto vzácnej autorky bola vždy žena, lebo podľa nej bola prejavom ľudskosti a radosti, materstva, starostlivosti a ochrany.

          • 3. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Prekroč svoj tieň

          • NAŠI ŽIACI OPÄŤ ZAŽIARILI NA LITERÁRNOM POLI

            Tradícia je tradícia a nás teší, že sa neporušila ani tento rok.

            Občianske združenie Prekroč svoj tieň zorganizovalo už neuveriteľný 3. ročník Celoslovenskej literárnej súťaže Prekroč svoj tieň, do ktorého sa zapojili neprofesionálni literárni tvorcovia, mladé vychádzajúce talenty a nadšenci písaného slova s kreatívnou dušou. Na celý priebeh súťaže dohliadal jej odborný garant - spisovateľ, jazykovedec a pedagóg doc. PhDr. Peter Karpinský, PhD.

            Konkurencia bola obrovská, veková hranica neobmedzená, stačilo len tvorivo uchopiť materinský jazyk a umožniť svojej mysli plávať na vlnách vlastnej predstavivosti a obrazotvornosti. Túto ponúknutú príležitosť naplno využili i študenti našej školy, z ktorých jedna žiačka, menovite Nikoleta Hozzová z II.B MAS triedy, prezentovala svoje literárne schopnosti tak, že svojím umeleckým opisom na tému Jeseň, moja vnútorná sila,  zažiarila ako hviezda na nebi a získala krásne 8. miesto. Naša Nika ukázala svoju vlastnú silu v kontexte pisateľských stratégií, techník, metód a postupov a okrem morálneho uznania obdržala i vecné ceny či  vytúžené potvrdenie o publikačnej činnosti, ktoré si bude môcť uplatniť pri dokladovaní odbornej aktivity, pri prijímacích pohovoroch na vysokú školu a na samotnej vysokej škole pri získaní kreditov.

            Práca našej študentky je už v súčasnosti publikovaná v elektronickom časopise Prekroč svoj tieň, ISSN 2644-6707 a v recenzovanom Zborníku ocenených príspevkov 3. ročníka Celoslovenskej literárnej súťaže PREKROČ SVOJ TIEŇ, ISBN 978-80-974818-0-3.

            Na záver chcem poďakovať i dievčatám, ktoré sa do súťaže zapojili, žiaľ, nepodarilo sa im umiestniť. Verím, že čoskoro príde ten vytúžený úspech a ony získajú zadosťučinenie zo svojej dobre vykonanej práce v podobe ocenenia či vďaky.

            Ocenený príspevok Nikolety Hozzovej si môžete prečítať kliknutím na uvedený odkaz (Zborník ocenených príspevkov 3. ročníka Celoslovenskej literárnej súťaže PREKROČ SVOJ TIEŇ, ISBN 978-80-974818-0-3):

            https://www.prekrocsvojtien.sk/wp-content/uploads/2024/04/Zbornik_3.rocnik.pdf

            Mgr. Michaela Kántorová, vyučujúca SJL II.B MAS triedy

          • Slávnostné oceňovanie učiteľov

          • 11. apríla 2024 sa v priestoroch Úradu Žilinského samosprávneho kraja uskutočnilo Slávnostné oceňovanie pri príležitosti Dňa učiteľov 2024. Medzi ocenenými bola aj Ing. Monika Sabová, ktorá je zanietenou učiteľkou chémie a odborných predmetov. Miluje chémiu a svoju lásku sa úspešne snaží preniesť aj na svojich žiakov. Žiakmi je hodnotená ako spravodlivá, empatická a otvorená. Na svojich hodinách odovzdáva vedomosti, s ktorými sa žiaci stretnú v praxi a aj v bežnom živote, preto sa na jej hodiny vždy tešia. Hodiny chémie obohacuje o názornú ukážku alebo experiment a poukazuje na to, že chémia je všade okolo nás. Snaží sa učiť tak, aby zaujala žiakov, podporuje ich, aby boli kreatívni a aktívni, čo následne dokáže oceniť, aj keď sa výsledok úplne nevydarí. Je veľmi aktívna a ochotná. 

            Húževnato a s úspechom vo svojom vlastnom voľne pripravuje žiakov na prijímacie skúšky na vysoké školy. Jej mottom je: „Každý môže byť úspešný“ a v tomto duchu vedie aj svoje vyučovanie. Medzi kolegami je obľúbená a zároveň je zodpovedná pri plnení pracovných povinností. Každú novú úlohu berie ako výzvu, aby sa posunula ďalej a mohla odovzdať žiakom nové informácie z odboru.