• Exkurzia v centrálnej sterilizácii FNsP Žilina

          • Dňa 1.2.2023 sa žiaci I.E triedy odboru praktická sestra zúčastnili v rámci predmetu Ošetrovateľské techniky odbornej exkurzie  na oddelení Centrálnej sterilizácie vo FNsP v Žiline.

            Exkurziou ich sprevádzala vedúca sestra oddelenia PhDr. Jarmila Mackovčáková, ktorá im zaujímavým spôsobom priblížila náplň práce na pracovisku Centrálnej sterilizácie.

            Žiaci  videli jednotlivé úseky centrálnej sterilizácie,  prístrojové, technické a materiálne vybavenie oddelenia.

            Veríme, že exkurzia bola pre žiakov prínosom, nakoľko si mohli  utvrdiť a rozšíriť nadobudnuté vedomosti.

            Mgr. Mária Ondreášová, Mgr. Jarmila Psotová, Mgr. Iveta Švajdová

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže pre Červené stužky 2022

          • Po zhodnotení zaslaných súťažných pohľadníc zo 66 stredných škôl a školských zariadení, študentky SZŠ Žilina I.C PRS Erika Minarovská a Lucia Tichá dostali Čestné uznanie.

            Obom študentkám gratulujem a ďakujem za úspešnú reprezentáciu našej školy v celoslovenskej výtvarnej súťaži.

            PhDr. Beáta Krňanová

          • Muzikál Cyrano z predmestia

          • Žiaci druhého ročníka a vybraní žiaci našej školy sa 26. januára 2023 mohli ponoriť do deja muzikálu Cyrano z predmestia na Novej scéne v Bratislave. Sledovali Cyranovu neopätovanú tajnú lásku k ambicióznej speváčke Roxane v podaní Mirky Gális Partlovej, zamilovanej do Jána, ktorého stvárnil Dárius Koči.

            Tento rockový muzikál s moderným jazykom nám predstavil nezabudnuteľný príbeh o láske, kamarátstve, úspechoch a pádoch mladých ľudí.

            Ocenili sme herecké, spevácke i tanečné výkony, živú kapelu, texty a hudbu našich známych slovenských autorov a prežili hodnotný umelecký zážitok.

            Mgr. Palková a vyuč. SJL

          • Lauretta - žiačka našej školy

          • Ešte v minulom školskom roku sme ju mohli stretávať na chodbách našej školy, v súčasnosti však do školy Lauretta už nechodí. Musí sa liečiť, kým sa bude môcť vrátiť...

            Viac sa o jej príbehu a možnosti pomoci dozviete na: https://www.ludialudom.sk/vyzvy/14572

            Všetci prajeme Laurette skoré uzdravenie a tešíme sa, až sa bude môcť vrátiť znovu medzi nás. 

            Pozdravuje kolektív SZŠ a spolužiaci nielen z 3.C.

          • Fyzická záťaž praktickej sestry pri vykonávaní ošetrovateľskej starostlivosti

          •    Študenti II.D sa dňa 18.1.2023 zúčastnili prednášky o pôsobení fyzickej záťaže na pohybový aparát v práci praktickej sestry. Prednášajúca Mgr. Katarína Holienková im vysvetlila základné princípy kinestetiky v ošetrovateľskej starostlivosti. Žiaci si mohli aj prakticky vyskúšať manipuláciu s pacientom pri jeho vertikalizácii s ohľadom na správnu mechaniku tela, tak aby v budúcnosti mohli predchádzať rôznym poškodeniam svojho pohybového systému v dôsledku nadmernej záťaže a nesprávneho držania tela.

            Aj týmto jej chceme poďakovať za pútavú prednášku a cenné rady, ktoré určite študenti využijú. Ďakujeme. 

            Mgr. Z. Koperová Valentová

          • Exkurzia v SUSCCH v BB

          • Dňa 19.1.2023 sa žiačky 4. D triedy zúčastnili odbornej exkurzie v Stredoslovenskom ústave srdcovocievnych chorôb v Banskej Bystrici. SUSCCH je špecializované zariadenie pre diagnostiku a liečbu kardiovaskulárnych ochorení.

            Privítala ich námestníčka pre ošetrovateľstvo Mgr. Víglašská. Žiačky mohli vidieť ARO, koronárnu JIS, oddelenia angiológie, kardiológie, kardiochirurgie a operačné sály.

            Po jednotlivých úsekoch ich sprevádzali vrchné sestry, ktoré ich oboznámili so špeciálnym prístrojovým a technickým vybavením.

            Po skončení exkurzie si pozreli centrum mesta a OC Europa.

            Mgr. Švajdová, Mgr. Ondreášová.

          • Exkurzia v CSS TAU v Turí

          • 18.1.2023 sa žiaci IV.E triedy odboru praktická sestra zúčastnili odbornej exkurzie v CSS TAU v Turí. Toto veľké centrum sociálnych služieb poskytuje sociálne služby vo viacerých formách: dom sociálnych služieb, špecializované zariadenie, zariadenie podporovaného bývania, poradenské centrum. Služby sú poskytované ako celoročné bývanie, týždenné bývanie, alebo ako ambulantná forma.

            Veľmi sa nám páčilo estetické prostredie a vybavenie zariadenia, zaujali nás najmä rôzne miestnosti s rôznym zameraním pre obyvateľov: sklárska dielňa, stolárska dielňa, dielňa na výrobu sviečok, vyšiváreň, spomienková miestnosť, rehabilitačná miestnosť, farebne nasvietená relaxačná miestnosť...

            Okrem iného mali žiaci možnosť vidieť ďalšie zariadenie, v ktorom by sa mohli po skončení štúdia zamestnať.     

            Mgr. Kováčová, PhDr. Krňanová

          • Medzinárodný prieskum medzi študentmi zdravotníckych škôl 2022

          • Pripomíname žiakom, ak ste dotazník ešte nevyplnili o možnosti hlasovania a vyjadrenia svojho názoru.

            Hlavným cieľom prieskumu „Barometer medzi študentmi zdravotníckych škôl 2022“ – prieskumu medzi budúcimi zdravotnými sestrami  je zistiť, kam majú študenti namierené po ukončení štúdia, definovať dôvody ich rozhodnutia a pomôcť s personálnou stabilizáciou v českom a slovenskom zdravotníctve.

            Tento prieskum je cielený na študentov stredných zdravotníckych škôl, vyšších odborných zdravotníckych škôl a vysokých zdravotníckych škôl.

            DOTAZNÍK NÁJDETE TU: http://www.hc-institute.org/cz/dotazniky/barometer-medzi-studentmi-zdravotnickych-sk-l-2022.html

            Možnosť vyplniť tento dotazník je študentom otvorená od soboty 1.10.2022 do 31.1.2023

          • Vianočné prianie

          • Príjemné prežitie vianočných sviatkov,

            v novom roku pevné zdravie, 

            lásku a veľa osobných

            a pracovných úspechov

            Vám želá 

            Mgr. Daniela Peclerová a kolektív SZŠ Žilina

          • Stíšme sa, aby sme mohli počúvať...

          • Už sú za rohom! Najkúzelnejšie obdobie roka sa blíži. K predvianočnému času patria vianočné trhy, stretnutia s priateľmi, voňavé jedlá, nápoje, príjemná hudba. Prvé vianočné trhy sa konali vo Viedni v roku 1298 a táto milá tradícia sa neskôr rozšírila do celého sveta.  

            V utorok 20.12. 2022 rozvoniavali po celej škole vianočné medovníky, koláče, wafle, toasty, punč a atmosféru dopĺňali vianočné koledy. Naši žiaci nám opäť v plnej paráde predviedli svoju kreatívnosť, talent, zručnosť a my sme tak mohli odísť domov s rôznymi darčekmi pre našich najbližších.  

            Nakŕmili sme však aj svojho ducha, keďže sa u nás konalo aj krátke divadelné predstavenie a my sme sa na malý moment stíšili, aby sme mohli počúvať... Vďaka našim šikovným žiakom, ktorí vystúpenie zodpovedne pripravovali, sme si mohli pripomenúť a priblížiť skutočný význam a zmysel vianočných sviatkov. Pevne veríme, že nám odpustíte drobné nedostatky, keďže aj nás počas príprav viackrát „navštívila“ choroba, viacerí zúčastnení nám vypadli a doslova zo dňa na deň sme museli nájsť za nich náhradu. 

            Výťažok z vianočných trhov (130 eur) bude venovaný na dobročinný účel pani Michaele, ktorá trpí závažným ochorením a jej liečba si vyžaduje vysoké náklady. Dúfame, že sme aspoň malou kvapkou prispeli k zlepšeniu situácie.  

             Mgr. Lucia Jantošová  

          • TEAMWORK

          • Dňa 19. 12. 2022 sa uskutočnila na našej škole súťaž z ANJ s názvom Teamwork.  Žiaci  2. ročníkov pracovali spoločne v tímoch, ktoré si vopred vyžrebovali pri riešení rôznych cvičení. Tieto úlohy boli rozdelené do 4 hlavných kategórií (listening, vocabulary, reading, speaking).  Po celkovom sčítaní bodov sa žiaci umiestnili na týchto miestach:

            1. miesto: Lanková Michaela 2.C a Časnochová Rebeka 2.B
            2. miesto: Tomaščíková Sofia 2.C a Majková Lenka 2.D
            3. miesto: Mažáriová Adriana 2.D a Poliaková Vanesa 2.C
          • Kniha - priateľ človeka

          • V rámci prípravy na maturitnú skúšku sme so skupinou nemčinárok vytvorili nástenku v učebni č. 203, na tému: Kniha - priateľ človeka. Žiačky si pomocou spracovanej témy opakujú a utvrzujú nadobudnuté vedomosti na danú tému. 

            E. Vargová 

          • Exkurzia v Domove vďaky

          • 21.12. 2022 sa žiaci IV.E triedy odboru praktická sestra zúčastnili odbornej exkurzie v Domove vďaky - zariadení pre seniorov.

            Prezreli sme si priestory, vybavenie, videli sme niekoľko nápaditých kompenzačných pomôcok (zdvihák pre hypomobilných na postavenie klienta z kresla či zo stoličky, nadstavce na wc pre šetrenie bedrových a kolenných kĺbov klientov a lepšiu sebaobsluhu, zdvihák do vane pre imobilných...). Potom sme sa venovali samotným klientom zariadenia, ktorých je 29.

            Zaspievali sme si koledy v sprievode gitary aj bez, trocha sme sa porozprávali, pomohli sme klientom rozbaliť niekoľko darčekov, aj sami sme nejaké darčeky doniesli (zatiaľ čakajú pod stromčekom :) ) Každý klient dostal aj vianočný pozdrav vyrobený žiakmi. 

            Predvianočný čas nás priamo ponúka k tomu, aby sme sa snažili o ľudskú blízkosť. Je však dôležité uvedomiť si, že priblíženie sa k človeku je denný chlieb zdravotníka. Veríme, že dnešné stretnutie bolo obohacujúce obojstranne.

            Mgr. G. Kováčová, Mgr. K. Čelková

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Po roku si mohli naši žiaci svoje slovenčinárske schopnosti opäť preveriť v školskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Dňa 9. 12. 2022 sme súťaž odštartovali v učebni INF 1, kde museli súťažiaci oboch kategórií A i B odpovedať na otázky v elektronickom online teste. Súťažiacich sme opäť privítali 12. 12. 2022 v učebni č. 205, kedy pred odbornou porotou absolvovali ďalšie dve časti OSJL – tvorbu vlastného textu a rečnícky prejav. Po zrátaní bodov za jednotlivé časti súťaže v elektronickom systéme Edupage sú výsledky nasledovné:

            Kategória A (žiaci 3. – 4. ročníka)

            1. miesto – Ema Lutišanová, IV. C
            2. miesto – Richard Brisuda, III. D
            3. miesto – Michal Mihalik, III. B

            Kategóra B (žiaci 1. – 2. ročníka)

            1. miesto – Ema Dobešová, II. AA
            2. miesto – Lucia Miksáková, II. C
            3. miesto – Katarína Srogoňová, II. C

            Víťazi oboch kategórií sa stali aj úspešnými riešiteľmi a postupujú do krajského kola OSJL. Srdečne blahoželáme! Za pekné a kreatívne výkony ďakujeme aj všetkým ostatným súťažiacim. Dúfame, že sa stretneme opäť o rok.

            Mgr. Magdaléna Štiffelová, Mgr. Zuzana Palková a vyučujúce SJL