• Slovenský Červený kríž

          • V rámci adaptačného týždňa sa žiaci prvých ročníkov mohli stretnúť aj so zástupcami Slovenského Červeného kríža, ktorí žiakom bližšie popísali činnosť Červeného kríža, jeho organizáciu, možnosti členstva, či zapojenia sa do humanitárnej činnosti, projektov, kurzov...

          • ...a môžeme začať...

          • Krátky zostrih z otvorenia školského roka 2023/24. V rámci otvorenia školské roka sme slávnostne otvárali aj vonkajšiu posilňovňu a Chill zónu (klubovňu školského parlamentu). 

          • Projekt Digitálny žiak - informácie pre žiakov 1. ročníka

          • Nová oprávnená skupina pre projekt Digitálny žiak sú žiaci prvého ročníka stredných škôl, primani a kvintáni osemročných gymnázií v školskom roku 2023-2024. Pozor, ich registrácia je možná len do 30.9.2023!

            Zároveň je do 30.9.2023 možné registrovať žiakov z ostatných cieľových skupín. Na informačnej stránke nájdete aktuálne informácie o stave projektu, aktuálne linky na webináre, súbory na stiahnutie, vrátane vzorových zmlúv a návodov.Linka je https://digiziak.sk/aktuality.html

            vedenie SZŠ Žilina

          • Slávnostné otvorenie vonkajšej posilňovne a Chill zóny

          • Vďaka úspešnému projektu „Podaj mi ruku“ sa podarilo školskému parlamentu pri Strednej zdravotníckej školy vybudovať klubovňu pod názvom Chill zóna, v ktorej sa budú stretávať nielen členovia školského parlamentu, ale radi privítajú medzi seba aj ostatných žiakov školy. Veríme, že sa v nej každý pozvaný návštevník bude cítiť príjemne, že tieto s láskou a odhodlaním vybudované priestory prinesú prínosné nápady a inšpirácie pre plánovanie množstva nových projektov, či akcií a poskytnú pohodlný priestor na relax spojený s novými zážitkami, priateľstvami a príjemnou atmosférou.

            Školský parlament odkazuje: „Nebojte sa zaklopať na dvere, budete vždy vítaní.“

            Strihaním stuhy sme slávnostne otvorili Vonkajšiu posilňovňu,  projekt realizovaný z grantového systému ŽSK „Vráťme šport do škôl“. Projekt Vychádzal z potrieb žiakov a sami žiaci spolupracovali na realizácii projektu, diskusiou a anketou sa podieľali na rozhodovacích procesoch a priamo realizovali terénne úpravy. Je našim veľkým želaním, aby realizovaný projekt zlepšil kvalitu trávenia voľného času a podporil záujem o pohybové aktivity žiakov našej školy, školského internátu, zamestnancov, ale aj školám, ktoré sa nachádzajú v okolí.

            Pani Mgr. Holienková, ktorá je autorom projektu sa všetkým prítomným prihovorila aj z pozície fyzioterapeuta: "Človek je stvorený pre pohyb, žiaľ, sedenie je výdobytok tejto doby, ktorý v takej miere ako ho užívame škodí zdraviu. Priaznivý dopad pohybu na organizmus je každému dobre známy. Uvedomme si aj  obrovský benefit toho, že sa pohyb vo tomto prípade odohráva v exteriéry. Prosím využime naplno potenciál tohto miesta.“

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/24

          • Dnes sme slávnostne otvorili školský rok na Strednej zdravotníckej škole v Žiline za prítomnosti našich hostí. Privítali sme medzi nami poslancov a zamestnancov Žilinského samosprávneho kraja, členov rady školy a školského parlamentu. Menovite p. PhDr. Pekarčíkovú, riaditeľku odboru zdravotníctva, p. Ing. Gajdárovú z odboru školstva a pánov poslancov p. MUDr. Popluhára, p. Kaššu a keďže sme otvorenie vysielali naživo na našej facebookovej stránke, sledovať nás mohla aj  široká verejnosť.

            V novom školskom roku študuje na  našej škole takmer 600 žiakov. Vzdelávať a vychovávať ich bude 88 pedagógov a štúdium bude zabezpečovať 26 nepedagogických zamestnancov. Na škole máme akreditovaných 12 študijných a učebných odborov, ale v tomto roku je aktívne otvorených 5 z nich.

            Ako povedala pani riaditeľka vo svojom príhovore: „Na našej škole riešime mnohé projekty, máte vytvorené výborné podmienky. Plne zrekonštruovaný internát, školskú jedáleň a odborné učebne, ktoré zabezpečujú vynikajúce podmienky na vzdelávanie. Takže môžete byť na svoju školu právom hrdí. Najbližšie roky ste aj vy jej súčasťou a tvoríte jej príbeh. Čakajú vás roky, ktoré verím, že budú patriť k vašim najkrajším.

            Záznam zo slávnostného otvorenia si môžete pozrieť na: https://www.facebook.com/szszilina.sk/videos/271990082351703

             

          • Začiatok školského roka 2023/24

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/24 sa uskutoční v pondelok 4. septembra 2023 o 9:00 hod.

            na školskom dvore.

            Po skončení slávnostného otvorenia budú mať žiaci 2. 3. 4.. ročníka  triednicke hodiny, na ktorých budú preberať učebnice (doniesť tašky).

            Žiaci 1. ročníka budú mať triednické hodiny od 8:00 hod. do 8:55 hod. (žiaci 1. ročníka prídu do vestibulu školy na 8:00 hod).

          • Oznam pre žiakov

          • Úradné hodiny počas prázdnin 9,00 – 10,00 hod.

            Prinesené tlačivá na dopravu potvrdzujeme od 24.8. do 25.8.2023 od 9.00 hod.  do 12,00 hod..  

            Vypísané tlačivo môžete zaslať poštou v priebehu prázdnin s obálkou so spätnou adresou a známkou, potvrdené tlačivo Vám zašleme na uvedenú adresu počas  prázdnin. Tlačivá neposielajte koncom prázdnin, pošta sa vám nemusí vrátiť do začiatku školského roka.

          • Vzdelávanie učiteľov

          • v školskom roku 2022/23 absolvovali učitelia SZŠ v priebehu roka aktualizačné vzdelávanie podľa §90d ods. 12 zákona č 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch o zmene a doplnení niektorých zákonov s názvom Stratégie a metódy na podporu aktívneho učenia sa žiakov.

          • Deň netradičných športov

          • Dňa 29. 6. 2023 sme na našej škole mali Deň netradičných športov. Žiaci, ktorí v tento deň prišli do školy, sa rozdelili na tímy a zbierali body v rôznych zaujímavých disciplínach, ktoré predtým nepoznali, napríklad kin-ball, rúry, lyže, indiaca, ringo a iné. Keďže k zdravému životnému štýlu patrí aj zdravá strava, žiačky z odboru ASV Romana Anna Šupejová a Vanessa Suľová si pripravili prezentáciu o tom, ktoré živiny a v akom množstve by sme mali v priebehu dňa zjesť. Aktivitu uzavreli kvízom, za ktorý každý tím získal body. Ďalej sa mohli od p. uč. Bučku dozvedieť zaujímavé fakty z histórie športu, ktorý nebol vždy taký, ako ho poznáme dnes. Veľkou výzvou pre každý tím bolo, naučiť sa choreografiu k skladbe Jerusalema. Na záver si naučený tanec zatancovali všetci spolu. Najlepšie tímy aj triedy boli odmenené písacími potrebami a ovocím. Bol to netradičný, ale zábavný deň v škole a kto prišiel, určite neľutoval. 

            Monika Sabová a Katarína Holienková

          • Exkurzia v Soľnej jaskyni

          • Dňa 29.6. 2023 sa trieda II.D zúčastnila odbornej exkurzie v rámci preberaného učiva – „Inhalácie“v soľnej jaskyni, ktorá sa nachádza v zrubovom domčeku v Považskom Chlmci. Tam v prítmí a za zvukov relaxačnej hudby mohli študenti vdychovať slaný vzduch a relaxovať. V jaskyni sa nachádza soľ z predhistorických morí vyťažená z troch poľských baní, kryštalická soľ z Pakistanu ako aj morská soľ a soľ z Mŕtveho mora. Obloženie stien je umelecky spracované do farebných obrazcov. Interiér dopĺňajú prvky z borovicového dreva, detské soľné pieskovisko, jazierko so slanou vodou (soľankou) a maketa banskej štôlne s vozíkom naplneným soľou. Podlahové kúrenie zohrieva soľ vysypanú na podlahe, čím dochádza k jej vyparovaniu a tvorbe suchého aerosólu. Pomocou dvoch klimatizačných jednotiek a jazierka sa udržiava v jaskyni teplota okolo 22 °C a vlhkosť okolo 50%. Skrytý mohutný ventilačný systém podľa potreby v okamihu vymení vzduch. Dúfam, že sa študentom exkurzia páčila a že sa aspoň trošku zregenerovali po náročnom školskom roku.

            Mgr. Zuzana Koperová Valentová

          • Exkurzia ASV s prednáškou ,,Tradičné jedlá našich predkov“

          • Dňa 19.6.2023 sa zúčastnili žiaci 1.AA a 2.AA odboru asistent výživy odbornej prednášky na tému „Tradičné jedlá našich predkov“ v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Pani riaditeľka Kysuckého múzea a etnologička Mgr. Helena Kotvasová nám porozprávala o miestnom stravovaní.

            Región Kysuce patril do historickej Trenčianskej stolice. Rozsiahle osídľovanie kraja nastalo v 16.storočí v rámci valašskej kolonizácie. Väčšina obyvateľstva Horných Kysúc sa živila poľnohospodárstvom, chovom dobytka, prípadne oviec a prácou v okolitých lesoch. Medzi tradičné jedlá Kysúc patrila pohánková polievka, fazuľová polievka s údeným mäsom, či sušenými slivkami, kvačková polievka, hubová polievka na rozličný spôsob, pučky (cestovinové jedlo zo zemiakov a z múky posypané makom, orechmi alebo tvarohom), lekvárové trhance, úhrabky, baba,  kapusniaky, polešniky (zemiakové placky pečené na kapustových listoch), lekvárové kachličky. Ráno pred cestou na pole pripravovali gazdiné polievku čír, v sezóne do nej pridávali aj čerstvé huby.

            Po prednáške sme sa prešli skanzenom. Roztrúsené drevenice nám priblížili, ako žili naši predkovia po stáročia – v súlade, blízkom kontakte s okolitými horami, prírodou. Na záver sme sa previezli vláčikom na historickej lesnej úvraťovej železničke, národnej pamiatke Slovenskej republiky. Úvraťový systém železnice, keď lokomotíva striedavo vlak ťahá a tlačí, ju zaradil medzi svetové technické unikáty.

            Ing. Martina Paučová, Ing. Lucia Špiláková

          • Chceme počuť váš hlas...

          • My, žiacky školský parlament, sa pokúšame organizovať čo najviac zaujímavých podujatí pre vás. Chceli by sme preto počuť vaše originálne nápady.

            Pred Chill Zone na vás bude čakať krabica, do ktorej budete môcť vhadzovať vaše nápady. Nebojte sa prispieť a tým nám pomôcť. Možno uvidíte váš nápad zrealizovaný v budúcom školskom roku, a zároveň sa budete môcť pridať a priložiť ruku pri jej realizácii. Nápady môžu byť v akékoľvek oblasti. Chcete lepšie akcie, aktivity, imatrikulácie alebo potrebujete pomoc pri niečom? Neváhajte a napíšte nám.  Tešíme sa na všetky nápady.

            Váš školský parlament